Verminderd gehoor oorzaak sociaal isolement

Over deciBel Hoortoestellen Onze hoorwinkels

Kwalitatieve hoorzorg bij senioren

Speciaalzaak en ANBO slaan handen ineen voor kwalitatieve hoorzorg bij senioren. Het niet meer goed kunnen volgen van gesprekken: voor ruim driekwart van de ouderen met een verminderd gehoor is dat veruit het grootste nadeel van gehoorverlies. 66 procent van hen zegt weleens het gevoel te hebben in een sociaal isolement te zitten, doordat omgevingsgeluiden niet goed hoorbaar zijn. Dit en meer blijkt uit een onderzoek van bovengenoemde en de ANBO – de grootste belangenvereniging voor senioren – onder ruim 4.500 respondenten.

Het onderzoek komt voort uit de nieuwe samenwerking tussen de twee partijen. Met het oog op de snel groeiende groep senioren in Nederland en daarmee de toenemende vraag naar kwalitatieve oog- en hoorzorg, slaan de speciaalzaak en ANBO de handen ineen.

Onderzoek naar de behoefte van ouderen

De samenwerking richt zich op het delen van informatie over professionele oog- en hoorzorg en het doen van onderzoek naar de ervaringen en behoeftes van ouderen op dit gebied. Zo is gebleken dat 6 op de 10 ouderen die minder goed horen lawaaiige plekken, zoals een café of een drukbezochte verjaardag, liever uit de weg gaan. Maar liefst 76,8 procent bekent soms ook te doen alsof zij een gesprek goed kunnen volgen, terwijl dit niet het geval is. Ruim 13 procent zegt dit zelfs vaak te doen.

Vergroot de kans om ziek te worden

Het minder goed kunnen horen staat onder het verliezen van dierbaren en de grotere kans om ziek te worden, in de top 3 van grootste nadelen van ouder worden. Een gehoortoestel biedt uitkomst, maar toch zijn de vooroordelen over dit hulpmiddel nog volop aanwezig. Respondenten denken dat deze onhandig (49%) of duur (33%) zijn. Ook zegt zo’n 30 procent het niet nodig te vinden, ondanks dat ze soms last hebben van een verminderd gehoor. De voordelen van het dragen van een hoortoestel liegen er niet om: bijna de helft geeft aan beter met hun omgeving kunnen communiceren en 17 procent zit dankzij het hoortoestel zelfs lekkerder in zijn vel. Ruim de helft van de hoortoesteldragers raadt anderen, die minder goed horen, een hoortoestel aan.

Behoefte hoortoestellen zal komende jaren toenemen

“De behoefte van ouderen aan hoortoestellen is enorm en zal de komende jaren alleen maar toenemen. Hoewel ruim 6 op de 10 ouderen last hebben van een verminderd gehoor, blijkt de drempel om een hoortoestel aan te schaffen voor veel 50-plussers nog hoog, blijkt nu ook uit onderzoek”, vertelt een woordvoerder van de speciaalzaak. “Wij vinden het belangrijk dat ouderen toegang krijgen tot kwalitatieve oog- en hoorzorg tegen een betaalbare prijs. Door de samenwerking met ANBO kunnen we nog beter inspelen op hun wensen.”

Liane den Haan, directeur van ANBO beaamt dit: “Wij komen op voor de belangen van de groeiende groep senioren in Nederland. Goede hoorzorg kan de kwaliteit van leveren sterk verbeteren. Door de krachten te bundelen met de speciaalzaak willen we er samen voor zorgen dat de ouderen hierover goed worden geïnformeerd.”

Bron: www.medicalfacts.nl

Vraag het aan de deciBel audiciens

Naam: *
 
Telefoon: *
 
E-mail: *
 
Uw vraag: *
 
 
* verplicht veld
deciBel Hoortoestellen, de vakaudicien in uw regio
Kennismaken

IJsselstein

Jan vd Heydenweg 2
3401 RH IJsselstein
tel: 030 - 688 54 00
Bezoek deciBel

Serviceadressen

Onze service adressen zijn altijd in de buurt voor hulp en advies
Bekijk onze serviceadressen

Mijdrecht

Raadhuislaan 7
3641 EG Mijdrecht
tel: 0297 - 214 686
Bezoek deciBel

Aangesloten bij

Hoor Profs
StAr

Woerden

Polanerbaan 2
3447 GN Woerden
tel: 0348 - 433 999
Bezoek deciBel
Copyright © 2018 - deciBel Hoortoestellen B.V. Privacyverklaring