Hoortoestel kan geheugen van senioren scherp houden

Over deciBel Hoortoestellen Onze hoorwinkels

Versnelde cognitieve achteruitgang bij gehoorverlies

Gehoorverlies wordt in verband gebracht met een versnelde cognitieve achteruitgang bij senioren, maar het gebruik van een hoortoestel kan hun geheugen en denkvermogen juist scherp houden. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Bordeaux. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Geriatrics Society.

Studie Universiteit van Bordeaux

Bij aanvang van de studie gaven de deelnemers met behulp van een enquête aan hoeveel last ze hadden van gehoorverlies. Van deze 65-plussers kampten er 137 met ernstig gehoorverlies, 2.394 deelnemers hadden geen gehoorproblemen en 1.139 mensen hoorden wat slechter. Zij hadden bijvoorbeeld moeite om een gesprek te volgen als er meerdere mensen aan het woord waren of in een lawaaierige omgeving.

Cognitieve functies gemeten door vragenlijst

Vanaf 1989-1990 werden de deelnemers 25 jaar lang gevolgd. Met behulp van de Mini-Mental State Examination, een gestandaardiseerde vragenlijst, werden hun cognitieve functies gemeten. Bij het begin van het onderzoek scoorden de deelnemers met een verminderd gehoor al slechter op deze test.

Snellere achteruitgang bij gehoorproblemen

Gedurende de onderzoeksperiode bleken mensen die problemen met hun gehoor hadden bovendien sneller achteruit te gaan dan mensen zonder gehoorproblemen dan mensen uit de controlegroep zonder gehoorproblemen, ongeacht hun opleidingsniveau, geslacht of leeftijd.

Minder snelle achteruitgang bij senioren met hoortoestel

Een hoortoestel bleek de senioren echter scherp te houden. Deelnemers die last hadden van gehoorverlies en daarom een hoortoestel droegen, vertoonden dezelfde mate van cognitieve achteruitgang als de controlegroep met een goed gehoor.

Bron: NU.nl

Vraag het aan de deciBel audiciens

Naam: *
 
Telefoon: *
 
E-mail: *
 
Uw vraag: *
 
 
* verplicht veld
deciBel Hoortoestellen, de vakaudicien in uw regio
Kennismaken

IJsselstein

Jan vd Heydenweg 2
3401 RH IJsselstein
tel: 030 - 688 54 00
Bezoek deciBel

Serviceadressen

Onze service adressen zijn altijd in de buurt voor hulp en advies
Bekijk onze serviceadressen

Mijdrecht

Raadhuislaan 7
3641 EG Mijdrecht
tel: 0297 - 214 686
Bezoek deciBel

Aangesloten bij

Hoor Profs
StAr

Woerden

Polanerbaan 2
3447 GN Woerden
tel: 0348 - 433 999
Bezoek deciBel
Copyright © 2018 - deciBel Hoortoestellen B.V. Privacyverklaring